Nemzetközi ifjúsági tábor Szlovéniában 2015

2015 májusában 18 és 30 év közötti fiatalemberek nemzetközi építőipari táborban vettek részt a szlovén Gornja Radgona nevű városban. Az Európai projekt – „A szlovén építészet és fából készült szerkezeteinek jellegzetességei” – célja abban nyilvánult meg, hogy megismertesse a résztvevőket az egyedülálló szlovén építészettel, vidéki területen.

A tábor alatt a résztvevők szlovén szakemberek segítségével felépítettek egy fából készült fészert (hangárt), amelyet a továbbiakban a helyi lakosság fog használni. Tíz nap alatt a fiatalok új gyakorlati ismereteket szereztek és alkalmaztak. A rendezvényekre, előadásokra és workshopokra a szabadban, tó és erdő közelségében került sor. A mesterkurzusokon és sport programokon túl, megvalósult egy kirándulás, amely során a résztvevők látogatást tettek a helyi nevezetességekhez.

A program sikeresnek bizonyult, a résztvevők pedig felejthetetlen tapasztalatokkal és pozitív élményekkel gazdagodtak. Az egyik fontos célkitűzés főként az asztalos, ács és egyéb mesterségek jó hírnevének megújítása volt, hiszen a hasonló szaktudás megszerzése a fiatalok körében az utóbbi időben nem mondható népszerűnek. A fiatalemberek új ismereteket szereztek, javíthattak kommunikációs készségükön, gyakorolhatták az idegen nyelveket, javult az önérzetük és a munkához való hozzáállásuk, valamint kulturális értékekkel gazdagodtak. A projekt főbb témái: a fiatalok hozzáállásának javítása, szociális fejlődése, a környezettudatosság, tájékozottság, projekt megvalósítással kapcsolatos tapasztalatszerzés, közös gyökerek felfedezése és a multikulturalizmus.

Mindemellett a csapatok elkészítették az általuk képviselt ország egy-egy hagyományos ételét. A főzés és étkezés, a többi programmal együtt a szabadan zajlott.

A nemzetközi táborban három ország csapata vett részt. A vendéglátó Szlovénia csoportja kilenc képviselőből állt, Németországból négyen érkeztek, Magyarországtól pedig az „Alfavit” Kulturális és Közhasznú Alapítvány szervezésének köszönhetően hat résztvevő.
A 9000 lélekszámú szlovén város, Gornja Radgona a Mura mentén az osztrák határ közvetlen közelében található. A nemzetközi kereskedelmi vásárok gazdájaként is ismert. A leghíresebb vásár a „Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár”, amely minden évben megrendezésre kerül, és amely közel 120.000 résztvevőt fogad. A város borairól is nevezetes.

Ifjúsági tábor Szlovéniában – Orosz nyelvű cikk

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован.Необходимы поля отмечены *

*

Для продолжения просим Вас выполнить простое арифметическое действие * Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.