Tatár Kulturális Napok Budapesten

2015. május 30-án és 31-én kerültek megrendezésre a Tatár Kulturális Napok Budapesten. Az ünnepi eseményeket az „Alifbe” Tatár egyesület szervezte, amely az Alfavit Alapítvány keretében működik.
A Tatár Napok Megnyitójára a VII. kerületi Erö Művelődési Házban került sor, „Szabantuj” címmel.
Rita Haszanova , az Alfavit Alapítvány vezetője és Raisza Szafiullina a Tatár Köztársaság Kulturális Minisztériumának képviselője köszöntötte a közönséget. Raisza Szafiullina felolvasta a Tatár Köztársaság Miniszterelnökének, Rusztám Minnihanovnak a köszöntését, a tisztelt publikum előtt.

A magyar vendégek számára kézműves foglalkozások kerültek megrendezésre, hogy hogyan kell megkötni a tatár kendőket, és kidíszíteni a képeslapokat nemzeti szimbólumokkal. Emellett egy kisebb előadás is elhangzott a Tatár Köztársaságról és a „Szabantuj” ünnep tradícióiról.

Az ünnepen fellépett Zarina Bikmullina, a 16 éves tatár énekesnő a Tatár Köztársaságból, aki több nemzetközi verseny nyertese. Az énekesnő részvételét a budapesti ünnepségeken a Tatár Kulturális Minisztérium biztosította .

A magyar közönség nagyon nagy szeretettel fogadta a fiatal énekesnőt. A koncerten más előadók is részt vettek, köztük a „Szudaruski” népi együttes, amely egy válogatást adott elő, nemzetközi népdalokból. A domrán és harmonikán játszó művészek duettje egy zenei kompozíciót adott elő a népszerű tatár népdalok tematikájára. A résztvevőket a „Ládika” táncegyüttes is elkápráztatta. Az esemény, a tradíciókhoz híven, „Csak-csak” tatár édesség kóstolással zárult.

A második „Szabantuj” Ünnep Budapest központi parkjában, a Városligetben került megrendezésre, május 31-én vasárnap. A nemzetközi, gyermekek védelméért megrendezett nap keretében, minden évben Budapest legnagyobb parkjában óriási ünnepség zajlik, amelyen a világ különböző országai képviseltetik magukat. A mi gyermek „Szabantuj” ünnepünk jól illeszkedett ebbe a programba. A gyerekek örömmel vettek részt a tatár nemzeti mulatságokban: zsákban futottak, kanállal vitték a tojást, széttörték az edényeket, húzták a kötelet, és még sok egyéb feladatnak is lelkes résztvevői voltak. Az esemény fő színpadán az elbűvölő Zarina Bikmullina lépett fel. Oroszország kirendeltsége egy nagy sátort biztosított a számunkra, amelynek fele orosz stílusban volt feldíszítve, a másik fele pedig, amely a Tatár Köztársaságot mutatta be, tatár kosztümökkel, és fejdíszekkel, és Gabdula Tukaj tatár költő és író portréjával volt felékesítve. Emellett a sátorban köszöntő plakátokat is láthattak a látogatók, tatár, orosz és magyar nyelven.

Az ünnep részeként, a vendégek előtt lett felszeletelve a fő, 6 kilós „Csak-csak” tatár édesség , amelyet a Cselabinszki Kongresszus zlatouszti részlegének tatár delegációja hozott. A „Szabantuj” Ünnepe közös ünnepi ebéddel zárult, amelyen a magyarországi tatár diaszpóra, és az Oroszországból és a Tatár Köztársaságból jött vendégek vettek részt.

Az Alfavit Kulturális és Oktatási Közhasznú Alapítvány és az „Alifbe” Tatár Társaság hálásak a budapesti „Rosszotrudnyicsesztvo” (Россотрудничествo) képviselőinek, a magyarorországi Orosz Kirendeltségnek, és a Tatár Köztársaság Kulturális Minisztériumának, emelett az össznépi Tatárok Kongresszusának, és a Cselabinszk megyei kongresszus zlatousztobszki részlegének, a tatár diaszpóra támogatásáért, és a segítségért a tatár kultúra népszerűsítésében, Európa területén. Ez a támogatás és segítség tette lehetővé, hogy megrendezhessük ezt a szép gyermekünnepet, és bemutathassuk a magyar közönségnek, a kulturálisan sokszínű és gazdag Oroszországunk, még egy különleges színfoltját! Зур рахмет!

Tatár Kulturális Napok Budapesten – Orosz nyelvű cikk

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован.Необходимы поля отмечены *

*

Для продолжения просим Вас выполнить простое арифметическое действие * Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.